Strikkede karklude fra Donation25

Pæne karklude – ja, det findes

Jeg har egentlig altid synes karklude var grimme. En nødvendighed i køkkenet, men samtidig noget jeg helst ville gemme væk. Altså lige indtil for nylig. Jeg har nemlig købt 5 hæklede og strikkede karklude via facebookgruppen Donation25. Alle hjemmelavede. Og nu oplever jeg så for første gang, at jeg bliver i helt godt humør, når jeg ser på mine karklude!

Strikkede karklude lavet af ByKirstin
Mine nye karklude i køkkenet. Sæbedispenseren og børsteholderen i bambus er købt i Kvickly

Det er selvfølgelig først og fremmest fordi de er super fine. Men jeg kan også mærke at jeg sætter ekstra pris på dem, fordi jeg faktisk har været i kontakt med hende der har lavet dem til mig. Pludselig føles de helt eksklusive, fordi jeg ved der er en person i den anden ende der har brugt timevis på at lave dem til mig.

Samtidig har jeg købt dem i økologisk GOTS-certificeret garn, hvilket altid er at foretrække. For konventionel bomuldsproduktion er sindsygt forurenende. Når bomuld derimod er GOTS-certificeret, er det både økolologisk, og der er taget hensyn til miljøet under indfarvningen.

At man samtidig undgår at udlede mikroplast fra engangskluden, er også værd at tage med.

Pengene fra de strikkede karklude går til gode formål

Ovenstående burde jo for så vidt være årsager nok til at være svært tilfreds med sit køb. Men Donation25 topper den lige: Pengene man betaler, går nemlig ubeskåret til et godt formål. “Min” nørkler valgte at de 250 kr jeg betalte for mine strikkede karklude (fratrukket udgifterne til garnet) skulle gå til foreningen Sumpskildpadder. Det er en forening der hjælper med at finde nye hjem til skildpadder. På den måde er de med til at holde dem ude af den danske natur, hvor de kan være ret ødelæggende.

Skrikkede karklude inkl en hilsen
Takkekort for at min betaling for karkludene gik til foreningen Sumpskildpadder.

Andre nørklere donere til andre formål. Der er et utal af forskellige foreninger der får donationer gennem Donation25, bl.a. Angstforeningen, SOS Børnebyerne, Julemærkehjemmene, Folkekirkens Nødhjælp, Dyrenes beskyttelse, Scleroseforeningen og Landsforeningen Autisme, for blot at nævne nogle stykker. Så der skulle være velgørenhed for enhver smag.

Donation25: Stedet du ikke finder når du googler efter strikkede karklude

Donation25 holder som nævnt til på facebook, og det er herfra man køber karkludene. Grundet navnet kræver det en del søgning at finde frem til dem. Men er man først nået frem, finder man et overdådighedshorn af hæklede og strikkede karklude og gæstehåndklæder. De har et stort hold af folk der elsker at hækle og strikke, og man aftaler så sit køb individuelt med en af nørklerne. Jeg købte mine af Kirsti, da jeg godt kunne lide de fotos hun havde lagt op og hun desuden kunne lave dem i GOTS-certificeret garn.

Raahvide og sorte haeklede og strikke karklude
Mine 5 nye hæklede og strikke karklude fra Donation25

Da jeg bestilte mine klude, bestemte jeg selv hvilke mønstre jeg ville have dem i. Jeg synes de to hvide hæklede har et ret fedt mønster:

Raahvid haeklet karklud fra Donation25
Karklud fra Donation25 hæklet af ByKirstin
Hvid haeklet karklud fra Donation25
Endnu en af ByKirstins hæklerier

Efter at have brugt karkludene noget tid, må jeg dog erkende er de strikkede karklude som er lidt tyndere i det, fungerer bedst i dagligdagen. De tørrer nemlig hurtigere. Så i forhold tørring er denne karklud ret god, selvom mønstret er lidt mere enkelt:

Strikkede karklude, sort
Denne strikkede karklud fungerer bedst i hverdagen. Den er nemlig den tyndeste, og tørrer derfor hurtigst.

Under alle omstændigheder skal jeg dog have købt mig en karkludholder. For man kommer ikke uden om at bomuld tørrer langsommere end syntetisk materiale. Og jeg planlægger ikke at gå tilbage til de hurtigt-tørrende, syntetiske klude. Konklusionen efter første køb er klar: Donation25 er helt sikkert et sted jeg skal handle igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *