Plantevæg af paller

Drømmer du om at kunne plukke din egen timian, peberurt, mynte, persille, brøndkarse, purløg, citronverbena og rosmarin til maden? Men du bor i en lejlighed i byen uden have?

Fortvivl ej!

En plantevæg som lodret urtehave er løsningen. Den kan bygges på altanen, i baggården, på siden af cykelskuret. En lodret væg – og du er kørende.

Min egen lodrette urtehave rummer over 30 forskellige urter, og så danner den en frodig grøn plantevæg på altanen. Jeg er sindsygt glad for den.

Jeg har skrevet dette blogindlæg til dig der overvejer at bygge en plantevæg, så du kan se hvordan jeg har gjort. Jeg vil dog med det samme advare dig om at den er besværlig at lave. Men. Hvad gør man ikke for en lille grøn oase midt i byen, og en overflod af friske krydderurter hele sommerhalvåret.

So here we go…

Plantevaeg paa altanen

Jeg havde set en del videoer og blogs om hvordan man kunne lave en lodret plantevæg ud af paller, og det skulle prøves! Min altan er på 7 m2, og ved at lave en lodret have kunne jeg få meget mere ud af pladsen.

Min far og jeg tog derfor med en trailer ud at hente nogle paller, som lå i kaotiske, halvsmadrede bunker rundt omkring  på en industrigrund i Ishøj. Ejeren gav dem gratis væk for at spare containerudgiften, og havde sat en annonce om afhentning i gratis ting på dba.dk. Her finder man ofte gratis paller, og hvis ikke, fås de brugt til 25-80 kr stykket – ligeledes i Den Blå Avis.

Paller til plantevaeg

For at få en ensartet farve på pallerne, malede jeg dem med noget brunt træbeskyttelse. (En anden gang ville jeg dog nok forsøge at gå efter paller i samme farvenuancer og så undgå at male. Det er jo ikke specielt miljøvenligt, sådan noget træbeskyttelse.)

Den ene, lille palle borede jeg nogle huller i, sådan at stiksaven kunne få fat. Derefter skar jeg nogle cirkler ud til at sætte planterne i. Den ene af de store paller savede jeg desuden over, for at få væg-puslespillet til at passe.

Vanding af plantevæg – siveslanger er løsningen

Et gennemgående problem når man laver en lodret plantevæg af paller, er vandingen. Det tager meget længere tid for vandet at sive ned igennem jorden, end man lige går og tror, så vandet når ikke ned i bunden af pallen.

Men så så jeg Silvans video om hvordan man bygger en vertikal have med indbygget vandingssystem, og drønede straks herefter ud i Silvan for at købe en siveslange. For de løser problemet.

Siveslangerne satte jeg fast med strips. Og stripsene satte jeg fast med tagpapsøm. (De kunne dog godt have siddet lidt længere bagud i pallen, altså skubbet ind mod væggen, når pallen står som den skal. Så hvis man læger et smalt bræt under, der hvor de fæstnes, vil det være godt.)

Vandingssystem til plantevaeg

Jeg lod begge ender af siveslangen stikke op for oven. Den ene blev lukket med en pind (alternativt kan man købe endepropper) og den anden skåret af nede ved jorden, så der kunne tilkobles en flaske.

Ender af siveslanger i plantevaeg

Siveslanger er utætte slanger, som vandet stille og roligt kan pible ud af. Normalt slutter man en vandhane til, som man så tænder for lidt tid, når ens bed eller lignende trænger til vanding. Jeg valgte i stedet at lave en anden løsning, nemlig at tilslutte 1,5 liters flasker. For at kunne slutte flaskerne til siveslangerne, fik flaskerne limet nogle 1/2-tommers slangestudse på med en limpistol.

Flaske til vanding af plantevaeg

De blev fæstnet og spændt fast med 1/2-tommers slangebindere/spændebånd.

Fastgoerelse-af-vandingsflasker-paa-plantevaeg

For at undgå at der kom skidt ned i flaskerne og dermed ned i siveslangen, lavede jeg et lille hul øverst i siden, som jeg kan vande igennem. Vandet sørger så for stille og roligt at sive ud i jorden inde i pallen, hvor det bliver jævnt fordelt.

(Yep, træværket er blevet malet i mellem ovenstående og nedenstående fotos blev taget. Men det er samme sted.)

Vanding af plantevæg

Det meste af året får hver palle en flaske vand om dagen. Når det er en varm sommerdag, kan jeg godt fylde flaskerne 2 gange om dagen. Modsat er der om vinteren kun behov for vanding hver uge eller hver 14. dag, hvis det er koldt. I frostvejr vander jeg slet ikke.

Flaskerne kan godt blive lidt misfarvede inden i, når de har været i gang et års tid. Den grønlige farve skrubbes dog nemt af med en flaskerenser.

Flaskerne har brug for lidt støtte for at kunne stå oprejst, enten med snor eller ved at man limer dem fast bagtil. På den øverste palle har jeg sat en elastiksnor rundt om flasken. Den kan nemt vippes af foroven, så flasken kan hives lidt frem til vanding. Af pladshensyn klippede jeg toppen af flasken på denne  øverste palle.

Fastgoerelse-af-vandingsflaske-paa-plantevaeg

Når først ens plantevæg gror til, kan bladene stort set dække flaskerne. Så ved at tænke lidt over hvad man planter under, foran og ved siden af vandingsflaskerne, kan man få dem til at blende fint ind.

Men selv hvis man kan se flaskerne, synes jeg de ser pæne, diskrete ud.

Plantevæg fra siden

Plantevæg i fuldt flor

Nedenstående foto er taget året efter de to ovenstående, og her er flaskerne stort set skjulte i blade.

Urtehave på 4. sal

Vandingssystemet har fungeret rigtig godt, men efter 2 år holdt det op med at virke efter hensigten. Vandet i flaskerne sank vandet ikke rigtig ned, hvilket måtte betyde at siveslangerne ikke lod vandet sive ud. Jeg tror det kan skyldes at vandet indeholder meget kalk her på Sjælland, og at indersiden af slangerne derfor blev forkalkede på indersiden. Jeg løste det ved at tage noget af jorden og nogle af planterne ud på hver anden række. Herefter stak jeg huller i slangen med en syl, og kom jord + planter retur. Nu virker det fint igen.

Bagbeklædning og bund på plantevæggen

For at sikre at jorden blev inde i pallen, men at overskydende vand kunne sive ud, satte jeg stof i bunden. Jeg brugte et gammelt, udtjent lagen, og sømmede det fast med tagpapsøm, dvs sådan nogle korte søm med store, flade hoveder.

Bund på plantevæg

Bagsiden af en plantevæg er lidt tricky. For det er vigtigt at undgå fugtproblemer på bagsiden, og den deraf følgende risiko for skimmelsvamp. I mange vejledninger på nettet bruger de fiberdug til at beklæde bagsiden af pallen. Jeg ville dog gerne have noget som beskyttede murværket mod al fugten i jorden. En brainstorm med en Silvan-medarbejder endte derfor ud i købet af noget vådrums-isoleringsplast. Det er netop lavet til at sørge for at fugten fra vådrum/badeværelser ikke trænger ud. Så det sømmede jeg fast på bagsiden af pallerne og rundt om siderne.

Efter at plastikken har siddet på i nogle år, kan jeg dog konstatere, at plastikken falder fra hinanden i siderne, hvor den udsættes for sol, vind og vejr. Så der vil jeg nok anbefale at man skruer et bræt på i stedet eller planter noget i siderne.

Selvom min bagside af pallen af vandtæt, skal fugt stadig have mulighed for at kunne blive ledt væk. Så optimalt set skal en plantevæg stå lidt ude fra muren. Da plastik og søm ikke er stærke nok til at holde jorden inde i sig selv, kan det være en ide at lave en bagbeklædning af træ til at stive bagsiden af.

Til at fæstne og sikre pallerne, satte jeg nogle vinkelbeslag på plantevæg og murværk.

Beslag til fastgøring af plantevæg

Beplantning af plantevæg

Jorden til min plantevæg hentede jeg gratis på Borgervænget Genbrugsstation i København og blandede det med blomstermuld jeg købte på en planteskole. Komposten var med til at give næring og gøre jorden luftig, mens den øvrige jord fra genbrugsstationen var god til at lave en mudder, der tørrede op og hjalp med at holde jorden inde ved pallens åbninger.

Siden jeg hentede jord på genbrugsstationen for et par år siden, er det dog nu ændret til at man kan hente gratis kompost hele året (hvilket også gælder genbrugsstationerne i Egedal, Halsnæs og Skibby kommune). På genbrugsstationer i Albertslund, Ballerup, Brøndby, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Gribskov, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk og Rødovre kan man desuden hente gratis kompost i perioden mellem den 21. marts til den 3. maj.

Jeg havde flere steder hørt, at man skulle lægge pallen fladt ned på jorden, og lade den blive der i 2 uger, indtil planternes rødder var begyndt at brede sig, så planterne sad bedre fast. Først herefter skulle den stilles på højkant.

Jeg ved ikke hvem der er kommet med det tåbelige råd til at starte med, og om nogen nogensinde har gjort det. Jeg tror ikke de har gjort det, for det kan nemlig ikke lade sig gøre at løfte den, når først den er fyldt op med jord. Selv med alle mulige ting nedenunder for at udnytte vægtstangsprincippet og afstive bagsiden, er det en umulighed at løfte den op. Så…

Al den jord og de planter jeg møjsommeligt havde kommet ind i pallens åbninger, måtte jeg grave ud igen. Og møjsommeligt stoppe tilbage igen, da jeg havde rejst – nu tomme – plantevæg op.

Her er et øjebliksbillede, fra da jeg var næsten færdig med beplantningen.

Næsten færdig plantevæg

Til at starte med var jeg lidt skuffet over udtrykket. Men så snart planterne begyndte at brede sig, og dækkede det meste af pallerne og murværket, synes jeg det blev rigtig fint.

Plantevæg som urtehave

Udtrykket har ændret sig lidt år efter år, alt efter hvordan krydderurterne har bredt sig, og hvilke nye planter der er kommet til.

Plantevæggen

Min plantevæg er et af de projekter jeg ikke ved om jeg var gået i gang med, hvis jeg på forhånd havde vidst hvor omstændeligt det blev. Men jeg er ret glad for at jeg kastede mig ud af alligevel.

Jeg har googlet en del inden for genren plantevæg og lodrette haver, men endnu ikke fundet et system jeg synes er helt ideelt og nemt at gå til. Men jeg er vild med selve konceptet med at lave lodrette haver. Det er jo super pladseffektivt og lodrette flader har vi nok af i byen. Det er godt for bierne, godt for øjet, for CO2-regnskabet, for børnene. Og så synes jeg det er meget afstressende at gå og passe sin lille ‘have’.

Så har du andre erfaringer om hvordan man kan lave en god og funktionel plantevæg, må du endelig smide en kommentar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *