Bordskånere i flet fra den lokale genbrugs

Jeg har igennem noget tid været på udkig efter nogle bordskånere der kunne leve op til kriterierne om 1) at være lækre at se på og 2) at være miljøvenlige.

Forleden fandt jeg dem så endelig. I min lokale Frelsens Hær genbrugsbutik på Hørhusvej 5 på Amager faldt jeg nemlig over ‘kurvekassen’.

Her fik jeg fisket 8 flettede bordskånere frem, og de var virkelig fine. Selvom de er forskellige, synes jeg de går rigtig godt sammen farvemæssigt, fordi de alle er naturflet. Samtidig kan jeg egentlig meget godt lide at de ikke er ens, fordi det giver noget liv. Her er 4 af dem:

Bordskaaner fra den lokale genbrugs

Bordskaaner til lille fad

Bordskaaner i farvet flet

Flettet bordskaaner

Rengøring

Da de ikke kan tåle for meget vand, gav jeg dem en tur i fryseren, da jeg kom hjem. De fik 3 dage derinde for at slå eventuelle bakterier ihjel. Følte dog alligevel behov for at lade dem se lidt sæbevand bagefter, men… nok for meget, for jeg måtte lægge dem i pres og til tørre bagefter. Note: Man skal nok nøjes med en meget hårdt opvredet klud til at rengøre dem.

Bordskånere i naturflet er miljøvenligt

Det jeg godt kan lide ved naturflettede bordskånere, er at de er så miljøvenlige. De kan nemlig flettes af siv eller pil, som gror meget hurtigt. Derved sparer man på brugen af eksempelvis træ, som jo kan være 40-50 år om at blive fældefærdigt.

Selv når naturflet er lavet af rotang/rattan fra tropeskove, sælges det som et miljøvenligt valgniveau med bambus og genbrug. Rattan er nemlig lianer, som er afhængige af at skoven ikke fældes. Derved er de med til at bevarer tropeskovene, for uden skov, ingen rattan-høst. Desuden er det nemt at høste rattan, fordi det blot skal skæres af ved stænglerne. På den måde undgår man at skulle have meget store maskiner ind i skoven.

Som med så meget andet vokser træerne dog ikke ind i himlen. For der findes også eksempler på rattan-høstning som ikke er bæredygtig. Men det ændrer ikke på at flettede bordskånere overordnet set er et ret godt valg, hvis man vil passe på miljøet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *